Skogssamisk kulturfestival

Vuovdega firar 20 år som samtingsparti och det uppmärksammar vi med att tillsammans med Malå Sameförening anordnar en skogssamisk kulturfestival. Partiet inbjuder medlemmar att delta under lördagen den 17 augusti. Vi kommer att anordna föreläsning med Patrik Lantto och Eivind Torp. Patrik Lanttos föreläsning; Skogssamisk politisk mobilisering som en kraft i sig och en kraft i samerörelsen: En historisk tillbakablick.

Föreläsningarna kommer att fokusera på skogssamisk politisk mobilisering, där fokus både ligger på hur skogssamerna agerat som grupp för att påverka sin situation, och på vilken roll den skogssamiska mobiliseringen spelat inom samerörelsen och SSR. Perspektivet är huvudsakligen historiskt, och jag kommer framför allt att fokusera på perioden 1900-1960. Jag hoppas det räcker.

Eivind Torp föreläser om; Vilka slutsatser kan dras av HD:s dom i Nordmalingsmålet och av HFD:s (Regeringsrätten) domar i ett antal mål som rör intrång i renbetesmarken? Det rör alltså i grunden om frågan om samernas rätt till land och vatten och hur detta bedöms av domstolarna.

För att vi ska veta vem som behöver boende i Malå och hur mycket mat vi behöver till grillkvällen kan ni anmäla er till Monica Sandström 070-5487921 eller via mail monica.sandstrom@umea.se

Skogssamisk kulturfestival 12-18 augusti Med anledning av sameföreningens 60 årsjubileum är årets stundande samehelg utvidgad till att bli en skogssamisk kulturfestival.
Veckans programpunkter:

Måndag 12 augusti
9.00-16.00 Arkeologisk utgrävning av gammal kåtaplats i Koppsele, under två veckor ska utgrävningarna pågå. Möjlighet att delta i kurs finns för den intresserade och den pågår hela veckan. Vi träffas kl 8.30 vid parkeringen där stigen startar. Vill du inte delta i kursen är du välkommen när som helst under dagen. Historiskt intresserad eller inte, nu har du en unik chans att vara med när kunniga arkeologer gläntar på dörren till gångna tider. För att delta i utgrävningskursen kan du gärna kontakta Jörgen 070-2366288 lii@biegga.com

19.00-20.00 Vernissage på Malå hotell för utställningen Skapandets glädje. Slöjden har genom tid haft en avgörande betydelse för människors överlevnad i dessa trakter. Nu ges möjligheten att ta del av alster som nutida kvinnliga slöjdare skapat och där de traditionella formerna hittat nya uttryck. Deltagare i utställningen är bland andra; Monica L Edmondson, Tärnaby. Glaskonstnär boendes i Tärnaby. Maria Tuolja Renström, Svedjan, fritidsslöjdare med Luleälvens flöden som del av sitt ursprung. Lii Andersson, Sunnanvik, som förvaltar sitt slöjdararv härstammandes från Vilhelmina södra. Utställningen är för beskådan varje dag till och med söndag den 18e augusti.

Tisdag 13 augusti    
9.00-16.00 Arkeologisk utgrävning i Koppsele.
19.00-20.00 Föreläsning på Malå hotell. Arkeolog Erik Sandén, Västerbottens museum, föreläser om kulturarvet i nordskandinaviska gammelskogar. Förfäders liv och verkan är ofta höljt i dunkel. De skriftliga källorna berättar inte alltid så ingående om hur den dåtida vardagen hanterades. Genom att se och tolka de fysiska spår som trots allt lämnats på träd och mark, kan ändå stora delar av det historiska pusslet läggas.

Onsdag 14 augusti  
9.00-16.00 Arkeologisk utgrävning i Koppsele.
17.30-20.00 Kulturvandring till Koppsele. När ett område bebotts under flera tusen år landar ens fötter vid vandringar oftare än man tror på kulturhistoriskt intressanta ting. Tomas Larsson, professor i arkeologi vid Umeå universitet, tar med oss på en vandring i anmödrars fotspår. Nu har utgrävningarna pågått i tre dagar och de fynd som gjorts ges nu en första analys. Fikaförsäljning.

Torsdag 15 augusti
9.00-16.00 Arkeologisk utgrävning i Koppsele.
19.00-20.30 Föreläsning på Malå hotell. Samiskt berättande – ett sätt att känna sin historia. Krister Stoor har i sin forskning gått på djupet i den samiska berättartraditionen och i dess betydelse för det praktiska arbetet. Krister har en del av sina rötter i Malå och har även doktorerat i jojk.

Fredag 16 augusti 
9.00-16.00 Arkeologisk utgrävning i Koppsele.
18.00 Underhållning på Malå hotell.
18.30-23.00 Samisk matfest på Malå hotell.
Kokad rentunga, köttets sälta, magen som sväller, mera palt
Har du någonsin läst en bättre dikt? Jag tror inte det. Vill du uppleva den i verkliga livet så går du till hotellet på fredag då det traditionella paltkoket äger rum. I anslutning till maten och under kvällen spelar och underhåller Mattias Svahn och Sofia Johansson. Puben är öppen.

Lördag 17 augusti   
9.00-10.30 Skytte för herrar på skjutbanan i Ytterberg.
11.00-15.00 Lassokastningstävlingar i Lappstan.
Fina priser. Första pris i dam och herrklass är en ren samt 5000 kronor kontant. Andra pris är 3000 kronor. Tredje pris är 1500 kronor. Årets jumbolimpa är extra stor och god.  Barn och ungdomsklasser får samiskt hantverk, pokaler, medaljer och godis.
11.00-17.00 Försäljning i lappstan. Bland de som kommer att sälja finns; Stoorstålka, Eva Stenberg Arthursson, Ealli design, Randi Marainens silver, Lii Andersson.
Vill du eller någon som du känner sälja så finns det plats för det utan kostnad. Under helgen säljs ett lotteri med en ren som högsta vinst.
15.00-17.00 Mánáj vuöllie – Norrlandsoperans barnjojkkör. Operan driver ett projekt tillsammans med Vuxenskolan som syftar till att utveckla jojken hos barn från sex års ålder. Är du mellan 6-15 år så ska du ta chansen att vara med och lära dig lite mer om jojkens värld. Anmälan kan göras till Vuxenskolan. Platsen är lappstan.
15.00-18.00 Föreläsningar på Malå hotell arrangerade av partiet skogssamerna. Patrik Lantto – skogssamisk mobilisering i politiken. Eivin Torp – rättsliga domars betydelse rörande intrång i renbetesmarken.
18.00-20.00 Fjolårets succé  med grillkväll i lappstan. Ta med det du vill äta och dricka. Sameföreningen håller med kol och grillar till de som inte har möjlighet att ta med det.
20.00-01.00 Konserter med tre samiska artister som uppträder med sina respektive band. Först ut är Elina Israelsson, Gällivare. Hon är en helt fantastisk sångerska som sjunger på sitt modersmål, lulesamiskan. Sedan är det Jörgen Stenbergs tur och han släpper i samband med samehelgen sin första CD. Lars Anders Kuhmunen, Kiruna, avslutar kvällen med sitt prisbelönta och kraftfulla uttryck. En helkväll utlovas alltså i lappstan.

Söndag 18 augusti   
10.00-12.00 Mánáj vuöllie, barnjojkkörerna tränar. 11.00-13.00 Nattvardsgudstjänst i lappstan.
13.00-15.00 Bandvävning med Stoorstålka. Vill du gå en snabbkurs i vävning där allt är förberett – anmäl dig till Lii Andersson 070-6469357.

Välkomna till en toppenvecka. /Styrelsen